Dezyne als nieuwe tactiek voor het Fontys Robocup-team

Fontys wil winnende software maken voor de Robocupwedstrijd. Modelgedreven ontwikkeling zou daaraan kunnen bijdragen. Drie studenten hebben onderzoek gedaan naar de inzet van Verum’s Dezyne-tooling.

De Robocup Middle Size League is een internationaal initiatief waarbij voetbalrobots het tegen elkaar opnemen in competitieverband. Vijf tegen vijf spelen ze een wedstrijd. De deelnemende teams programmeren de robots zelf. Met twaalf laatstejaars studenten van Fontys Hogeschool ICT in Eindhoven en vier van Avans Hogeschool in Breda is een project gestart om dat te doen volgens de moderne principes van software-engineering. Over een paar jaar hopen ze de wereldkampioen te kunnen uitdagen.

Related: See how Fontys made excellent software with Dezyne to be able to challenge the world champion

Ze hebben gekozen voor modelgedreven ontwikkeling omdat een aantal (non-functional) requirements moeilijk haalbaar is op de traditionele manier van software-engineering. Je wilt bijvoorbeeld eenvoudig de tactiek kunnen aanpassen zonder ergens anders in de programmatuur iets stuk te maken. Mdse zou uitkomst kunnen bieden omdat je de aanpassingen doet in een model en het resultaat eerst verifieert alvorens het om te zetten in code. Op de goede manier toegepast, geeft de aanpak de garantie dat er geen deadlocks of andere fouten zitten in je softwaredesign.

Via Fontys-lector Wim Hendriksen hebben ze kennis gemaakt met Dezyne, op een seminar gericht op modelgedreven ontwikkeling. Hierbij ontstond de overtuiging dat ze deze tooling in een realistisch tijdsbestek zouden kunnen inzetten in het project. Met ondersteuning van Verum hebben ze een pilot project gedaan.

Hier enkele van hun ervaringen en conclusies:

Abstracter denken
We hebben wat moeite gehad om de stap te maken naar een hoger abstractieniveau. We hebben erg lang te ‘implementatiegericht’ gedacht terwijl we eigenlijk bezig hadden moeten zijn met wat het systeem precies moest gaan doen en wat het absoluut niet mocht doen.

Beter totaalbeeld
De mogelijkheid om de componenten te simuleren, maakt het een stuk gemakkelijker om het systeem door te ontwikkelen. Je krijgt snel een duidelijk beeld van wat een component doet en waar hij voor wordt gebruikt. Hierdoor kun je eenvoudig aanpassingen doorvoeren en bespaar je veel tijd. Door een extra tactiek toe te voegen in de simulatie konden we direct zien of die voldeed aan onze verwachtingen.
Als je het tool eenmaal beheerst, wordt het ontwikkelen veel eenvoudiger en efficiënter. Dit komt mede doordat alles high-level is en je ook op die manier kunt werken. Bovendien is alles visueel, waardoor je een beter beeld blijft houden van het totale systeem.

Goed fundament
We raden het Robocup-team van Fontys absoluut aan om Dezyne te blijven gebruiken bij de race naar het wereldkampioenschap. De inleertijd is acceptabel en vermoedelijk lager dan bij andere Mdse-tools. Wij zijn van mening dat Dezyne een goede ontwerper nog beter en efficiënter maakt; een wat mindere ontwerper zal echter niet direct beter worden door het tool.

Lees hier het volledige artikel 

Enjoy this article? Don't forget to share.